Natuurlijke Astaxanthine vs. Synthetische Astaxanthine

Natuurlijke Astaxanthine vs. Synthetische Astaxanthine
Natuurlijke Astaxanthine vs. Synthetische Astaxanthine

Natuurlijke astaxanthine is een speciale stof die op een natuurlijke manier wordt gewonnen uit de micro alg haematococcus pluvialis. Tegenwoordig zijn er echter ook voedingssupplementen op de markt die gemaakt zijn met synthetische astaxanthine. Natuurlijke en synthetische astaxanthine worden op een heel andere manier geproduceerd. Daardoor hebben ze een andere samenstelling en werking.

Wat is natuurlijke astaxanthine?

Natuurlijke astaxanthine is een stofje dat wordt aangemaakt door algen die in zoetwater leven. De alg die de meeste astaxanthine aanmaakt is de haematococcus pluvialis. De stof helpt de alg om te overleven in moeilijke omstandigheden. Zo beschermt de astaxanthine hem bijvoorbeeld tegen schadelijke Uv-straling van de zon en schadelijke effecten van zuurstof.

Het roze van de zalm

Astaxanthine hoort tot de carotenoïden-familie. Carotenoïden zijn moleculen met een gele tot roodachtige kleur. Misschien herken je het Engelse woord carot er wel in, dat wortel betekent. Wortels komen inderdaad aan hun oranje kleur door een stof uit de carotenoïdenfamilie. Kreeft, garnalen en zalm hebben er ook hun mooie roze of oranje kleur aan te danken. Zij eten de haematococcus pluvialis microalg en kleuren zo roze, oranje of rood.

Natuurlijke astaxanthine als voedingssupplement

Wanneer je een voedingssupplement koopt met natuurlijke astaxanthine, is de astaxanthine meestal afkomstig van gekweekte alg in een BioSecure-zone bij Hawaii. Hier wordt de alg in super schoon water gekweekt. Dit is een arbeidsintensief en technisch uitdagend proces. Vaak zit er in de capsules astaxanthine ook vitamine C en vitamine E. Die vitaminen zijn allebei antioxidanten. Samen staan ze extra sterk.

Wat is synthetische astaxanthine?

Synthetische astaxanthine komt op een heel andere manier tot stand dan natuurlijke astaxanthine. Voor de productie van synthetische astaxanthine maken de producenten gebruik van kunstmatige stoffen uit aardolie. Ze kweken de algen in speciale tanks. Synthetische astaxanthine wordt in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als kleurstof. Bijvoorbeeld om kweekzalm een roze kleur te geven.

Verschil tussen natuurlijk en synthetische astaxanthine

Synthetische astaxanthine heeft niet dezelfde werking als natuurlijke astaxanthine. Dit komt door de opbouw van de moleculen. De moleculen van natuurlijke astaxanthine zijn gebonden aan één of twee vetzuren. Door de binding aan die vetzuren, is het voor ons lichaam gemakkelijker om het stofje op te nemen. En de moleculen van natuurlijke astaxanthine hebben ook nog eens een andere vorm dan die van synthetische astaxanthine. Die vorm en opbouw van de moleculen bepalen in hoge mate de bio beschikbaarheid van de stof. Bio beschikbaarheid is de snelheid waarmee het lichaam het voedingssupplement kan absorberen. Bij synthetische astaxanthine is de bio beschikbaarheid lager dan bij natuurlijke astaxanthine.

Conclusie

Ben je op zoek naar een voedingssupplement op basis van de astaxanthine? Dan raden we je aan om te kiezen voor supplementen op basis van natuurlijke astaxanthine. De natuurlijke astaxanthine komt uit algen die op een natuurlijke wijze in schoon water worden gekweekt. De productie van synthetische astaxanthine gebeurt met aardolie. Doordat de moleculen een andere opbouw en vorm hebben, is de werking van synthetische astaxanthine minder sterk dan die van de natuurlijke variant.

Meer weten?

Meer weten over de voordelen van astaxananthine en hoe u astaxanthine het best kunt gebruiken? Vraag dan vrijblijvend om advies.

Bron foto: Google Maps