Smeets & Graas logo

Tongkat Ali kopen in Nederland?

Tongkat Ali kopen in Nederland?

Tongkat ali supplementen kunnen helpen voor libido, stemming en hormoonregulatie, maar het onderzoek hiernaar is nog in volle gang.

Tongkat ali is een kruidenremedie die al eeuwenlang deel uitmaakt van de traditionele Zuidoost-Aziatische geneeskunde. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van koorts, erectiestoornissen en bacteriële infecties.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tongkat ali de vruchtbaarheid van mannen kan verhogen, stress kan verlichten en ook de spier/vet verhouding kan verbeteren, hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de resultaten te kunnen bevestigen.

Daarnaast heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA, in 2021 gewaarschuwd dat tongkat ali DNA-schade kan veroorzaken.

Genoeg reden dus om eens dieper te duiken in het fenomeen Tongkat ali.



De beste supplementen voor je Libido

Maar eerst even dit: Tongkat Ali is verboden in Europa. Dus ben je op zoek naar Tongkat Ali om zijn libido-verhogende werking dan zal je iets anders moeten gebruiken.

Gelukkig zijn er ook libido-verhogende kruiden die wel toegestaan zijn. En dit zijn de belangrijkste:



Wat is Tongkat ali?

Tongkat ali, of longjack, is een kruidensupplement dat afkomstig is van de wortels van de struik met de Latijnse naam Eurycoma longifolia.

Het wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde in onder andere Maleisië, Indonesië, China en Vietnam om malaria, infecties, koorts, mannelijke onvruchtbaarheid en erectiestoornissen te behandelen.

De effectiviteit van tongkat ali is waarschijnlijk het gevolg van de combinatie van verschillende actieve bestanddelen uit de plant.

Het bevat flavonoïden, alkaloïden en andere stoffen, waaronder stoffen die fungeren als antioxidanten. Antioxidanten bestrijden celbeschadiging die wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

Tongkat ali wordt meestal ingenomen in de vorm van capsules die een extract van het kruid bevatten.



De werking van Tongkat ali

Veel vermeende gezondheidsvoordelen van tongkat ali zijn niet goed onderzocht, maar sommige studies suggereren dat het kan helpen bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid, het verbeteren van de stemming en het vergroten van de spiermassa.

Mensen gebruiken Tongkat Ali voor:

  • Libido
  • Testosteron
  • Stress
  • Angst
  • Lichaamssamenstelling: meer spiermassa, minder vet
  • Sexuele disfunctie
  • Malaria
  • Koorts
  • Diabetes
  • Geelzucht
  • Osteoporose

Testosteron en vruchtbaarheid

Tongkat ali's testosteronverhogende werking bij mannen met lage niveaus van dit geslachtshormoon is bekend en goed gedocumenteerd.

Een laag testosterongehalte kan het gevolg zijn van veroudering, chemotherapie, bestraling, sommige medicijnen, letsel of infectie van de testikels en bepaalde ziekten, zoals alcoholisme en obstructieve slaapapneu.

Mogelijke gevolgen van een laag testosteron zijn onder andere een verminderd libido, erectiestoornissen en soms ook onvruchtbaarheid. Aangezien tongkat ali een laag testosteron kan verhogen, zou het deze problemen kunnen behandelen.

Uit een één maand durend onderzoek bij 76 oudere mannen met een laag testosterongehalte bleek dat inname van 200 mg tongkat ali extract per dag het niveau ervan aanzienlijk verhoogde tot normale waarden bij meer dan 90% van de deelnemers.

Ook tonen studies bij zowel dieren als mensen aan dat tongkat ali seksuele opwinding stimuleert en erectiestoornissen bij mannen kan verbeteren. Het kan tevens de beweeglijkheid en concentratie van sperma verbeteren, wat goed is voor de vruchtbaarheid.

Uit een onderzoek bij 75 mannelijke partners van onvruchtbare stellen bleek dat inname van 200 mg tongkat ali extract per dag de concentratie en beweeglijkheid van sperma na 3 maanden aanzienlijk verbeterde. (Er zijn echter nog heel veel andere supplementen die de kans om zwanger te worden sterk kunnen vergroten. Dit is niet alleen voorbehouden aan tongkat ali.)

Kan stress verlichten

Tongkat ali kan stresshormonen in je lichaam verlagen, angst verminderen en de stemming verbeteren.

Een onderzoek uit 1999 identificeerde voor het eerst de mogelijke rol van dit middel bij de behandeling van stemmingsproblemen en ontdekte dat tongkat ali extract vergelijkbaar was met een veelgebruikt medicijn tegen angstgevoelens bij het verminderen van symptomen van angst bij muizen.

Vergelijkbare effecten zijn ook waargenomen bij mensen.

Uit een onderzoek van één maand bij 63 volwassenen met matige stress bleek dat suppletie met 200 mg tongkat ali extract per dag de niveaus van het stresshormoon cortisol in het speeksel met 16% verlaagde, in vergelijking met placebo.

Deelnemers rapporteerden ook significant minder stress, woede en spanning na het nemen van tongkat ali.

Maar ook hier geldt dat meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen.

Kan de spier/vet verhouding verbeteren

Van tongkat ali wordt vaak beweerd dat het de atletische prestaties verbetert en de spiermassa vergroot.

Dit komt omdat het verbindingen bevat die quassinoïden worden genoemd, waaronder eurycomaoside, eurycolacton en eurycomanon, die je lichaam kunnen helpen energie efficiënter te gebruiken. Het vermindert vermoeidheid en verbetert het uithoudingsvermogen.

Uit een klein onderzoek van 5 weken bij 14 mannen die deelnamen aan een krachttrainingsprogramma bleek dat degenen die 100 mg tongkat ali extract per dag innamen een significant grotere toename in vetvrije lichaamsmassa hadden dan degenen die een placebo innamen. Ze verloren ook meer vet dan deelnemers in de placebogroep.

Bovendien werd in een 5 weken durend onderzoek bij 25 actieve oudere volwassenen ontdekt dat het dagelijks supplementeren met 400 mg tongkat ali extract de spierkracht aanzienlijk vergrootte, vergeleken met een placebo.

Bij onderzoek onder wielrenners werd echter vastgesteld dat een drankje met tongkat ali tijdens het sporten de prestaties of kracht niet meer verbeterde dan gewoon water. Dit zou kunnen komen doordat het aantal proefpersonen te klein was.



Tongkat ali bijwerkingen

Volgens een rapport uit 2021 van de European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens kan een hoge dosis (2000 mg/kg lichaamsgewicht) van het op water gebaseerde extract van gedroogde gemalen tongkat ali leiden tot DNA-beschadiging van maag- en twaalfvingerige darmweefsel.

Omdat tongkat ali DNA-beschadiging kan veroorzaken, concludeerde het panel dat de veiligheid van het gebruik ervan niet is vastgesteld.

De dosis die leidde tot DNA-beschadiging was dan ook wel extreem hoog. Voor iemand van 70 kg zou dit betekenen een hoeveelheid van 140 gram tongkat ali extract. Dit is ruim 400 keer hoger dan de normale dosering.

De weinige onderzoeken naar het gebruik van tongkat ali bij mensen hebben dan ook tot op heden geen bijwerkingen gerapporteerd.

Uit een review uit 2016 van toxicologische studies bleek dat muizen geen veranderingen in hun lever- of nierfunctie ondervonden toen ze 200 mg/kg lichaamsgewicht tongkat ali in een extract op alcoholbasis of 300 mg/kg in een extract op waterbasis toegediend kregen.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat de dodelijke orale dosis voor muizen varieerde van 1500-2000 mg/kg voor tongkat ali extract op alcoholbasis en meer dan 3000 mg/kg voor het extract op waterbasis.

Uit onderzoek uit 2012 onder 109 mannen tussen de 30 en 55 jaar bleek dat dagelijkse inname van 300 mg tongkat ali extract gedurende een periode van 12 weken net zo veilig was als het innemen van een placebo.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met het feit dat er geen onderzoeken zijn die het gebruik op lange termijn hebben onderzocht, waardoor het onduidelijk is of het supplement veilig is voor langdurig gebruik.

Bovendien bleek uit een ouder onderzoek uit 2006 dat 26% van de 100 onderzochte tongkat ali supplementen uit Maleisië kwikgehaltes had die hoger waren dan de aanbevolen limiet.

Inname van kwik kan leiden tot kwikvergiftiging, wat gekenmerkt wordt door stemmingswisselingen, geheugenproblemen en problemen met de motoriek.

Bovendien zijn de effecten van tongkat ali op kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet onderzocht. Gebruik door hen wordt sterk afgeraden.

Tongkat ali verboden in Europa

Naar aanleiding van het gepubliceerde EFSA (European Food Safety Authority) rapport over Tongkat ali (Eurycoma longifolia) is besloten dat de veiligheid niet kon worden vastgesteld en het zodoende verboden is binnen de EU om Tongkat ali te verkopen.



Geschreven door: Wouter Olthof
Beoordeeld door: Liesbeth Thoen

Bijgewerkt op: 10 december 2023
Eerst gepubliceerd op: 2 november 2023



Bronnen: