21 Beste Vitamine C supplementen
- Best opneembare liposomale vorm - 1000 mg
- Vitamine C in vloeibare vorm
- Bevat 1000 mg vitamine C (ascorbinezuur)
- Hoog gedoseerd en voordelig
- Formule voor het immuunsysteem
- Vitamine C als magnesium- en calciumascorbaat: minder zuur
- Vitamine C ascorbinezuur - 1000 mg
- Hoog gedoseerd en zuiver
- Vitamine C ascorbinezuur - 500 mg
- Met bioflavonoïden
- Calciumascorbaat-Threonaat - 1000 mg
- Met rutine en bioflavonoïden uit citrus, acerolakers en rozenbottel
- Calciumascorbaat-threonaat - 500 mg
- Met rutine en bioflavonoïden uit citrus, acerolakers en rozenbottel
- Calciumascorbaat-Threonaat - 1000 mg
- Bevat Ester-C®
- Bevat 1500 mg vitamine C per tablet
- Met bioflavonoïden uit rozenbottel
- Bevat 1000 mg vitamine C per tablet
- Met bioflavonoïden uit rozenbottel ter versterking van de werking
- Bevat per capsule 1000 mg vitamine C, zonder bioflavonoïden
- Gemakkelijk in te nemen door capsulevorm
- Calcium/magnesium/kalium ascorbaat
- Niet zuur door neutrale pH-waarde
- Formule voor het immuunsysteem
- Uitgebreide immuunformule op basis van Ester-C®, de meest effectieve vorm van vitamine C
- Combinatie van vitamine C en D
- Gummy met heerlijke bosvruchtensmaak
- Vetoplosbare vorm van vitamine C
- In capsules
- Bevat Bioperine® dat de opneembaarheid van de werkstoffen vergroot
- Bevat 15 mg bio-quercetine fytosoom per tablet
- Bevat vitamine C in de vorm van Ester-C®
- Met toegevoegde bioflavonoïden en rozenbottel
- Bevat 500 mg camu-camu per capsule
- Hoog gedoseerd
- Bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten
- Verpakt in donker glas als bescherming tegen de invloed van licht, zuurstof en vocht
- Vitamine C als magnesium-, kalium- en zinkascorbaat
- Bevat hoge dosering niet-zure vitamine C
- Vitamine C als magnesium- en calciumascorbaat: minder zuur
- In poedervorm, goed oplosbaar
Koop hier de beste Vitamine C in capsules/tabletten, poeder, vloeibaar of gummies. Of lees eerst meer over vitamine C.
Vitamine C moet goed opgenomen worden

Een goede opname van vitamine C is belangrijk. Gebruik geen producten die vitamine C langzaam afgeven. Het lichaam neemt vitamine C op in de maag en in het eerste deel van de dunne darm.
Vermijd vitamine C tabletten van lage kwaliteit. Ze vallen langzaam uiteen, waardoor het lichaam maar een klein deel van de vitamine C opneemt.
Kies voor vitamine C in vloeibare vorm (liposomaal), als poeder, in capsules of in tabletten van hoge kwaliteit.
Vitamine C Infographic
Klik op de afbeelding om de volledige infographic over vitamine C te bekijken.
Wat doet Vitamine C?
Vitamine C (ascorbinezuur) is een in water oplosbare vitamine die de weerstand ondersteunt. Het helpt om botten, tanden, huid en bloedvaten gezond te houden. Het ondersteunt ook het zenuwstelsel en speelt een rol bij de energievoorziening. Vitamine C werkt als antioxidant en beschermt samen met vitamine E het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen dragen bij aan veroudering. Daarnaast verbetert vitamine C de opname van ijzer.
Kan ons lichaam vitamine C aanmaken?
Mensen kunnen geen vitamine C aanmaken. We zijn volledig afhankelijk van voeding voor onze vitamine-C-inname. Vitamine C is wateroplosbaar en verspreidt zich door het hele lichaam. De concentratie is het hoogst in de bijnieren en de hypofyse. De grootste totale hoeveelheid vitamine C ligt in de lever en de skeletspieren, omdat deze een groot deel van onze lichaamsmassa vormen.
Vitamine C is nodig voor de vorming van collageen en andere bindweefselmoleculen. Daardoor helpt vitamine C om bloedvaten sterk en soepel te houden. Alle weefsels die het lichaam stevigheid geven gebruiken vitamine C tijdens herstel en opbouw. Dit geldt voor de gewrichten, pezen, huid, spieren (waaronder de hartspier), botten en het bindweefsel.
Wat is vitamine C?
Vitamine C (ascorbinezuur) is waarschijnlijk de bekendste vitamine. Al in de 17e eeuw merkte men dat verzwakte zeelieden snel herstelden na het eten van citrusvruchten. Het eten op lange zeereizen was beperkt en niet vers. Pas in de jaren 30 werd vitamine C als stof echt ontdekt.
In 1937 kreeg de Britse wetenschapper Walter Norman Haworth de Nobelprijs voor chemie voor het vaststellen van de structuur van vitamine C.
In de jaren 60 zorgde de tweevoudige Nobelprijswinnaar Linus Pauling voor meer aandacht voor orthomoleculaire voeding, waarin vitamine C een belangrijke rol kreeg.
Goede bronnen
Goede bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, bessen, spruitjes, paprika, broccoli en andere koolsoorten.
Slechte bronnen
Veel vruchten bevatten minder vitamine C dan mensen denken. Appels en bananen zijn slechte bronnen. Ze leveren maar enkele milligrammen, terwijl één kiwi meer dan 100 mg bevat. Dat maakt appels en bananen niet ongezond, want ze bevatten wel andere waardevolle stoffen.
Niet zelf synthetiseren
De meeste dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, maar mensen, mensapen en enkele andere soorten niet. Deze functie ging in de evolutie verloren, waarschijnlijk in een periode met veel voeding die rijk was aan vitamine C.
Vanuit een modern perspectief is dat verlies ongunstig. Voldoende vitamine C uit voeding halen is niet altijd eenvoudig, en vitamine C is belangrijk voor veel processen in het lichaam. Vitamine C staat bekend om zijn antioxidantwerking en zijn rol bij de vorming van collageen en andere bindweefselmoleculen die het lichaam stevigheid geven.
Vormen van vitamine C
In de basis bestaat vitamine C uit ascorbinezuur. Deze vorm is zuur, met een pH van 2,3, en veel mensen verdragen dit minder goed bij hogere innames.
Daarom bestaan er niet-zure vormen van vitamine C. Voorbeelden zijn mineraalascorbaten, waarbij vitamine C is gebonden aan magnesium of calcium, en Ester-C, een gepatenteerde vorm van calciumascorbaat met extra stoffen die het lichaam normaal zelf uit vitamine C vormt.
Natuurlijke vormen
Er is ook een natuurlijke full-spectrum vorm die vitamine C combineert met honderden plantenstoffen uit tropische planten zoals camu-camu, amla en acerola. Natuurlijke en synthetische vitamine C zijn chemisch gelijk. Het voordeel van plantenextracten is de aanwezigheid van extra stoffen, vooral bioflavonoïden.
Liposomale vitamine C
Een nieuwere vorm gebruikt fosfatidyl lipiden uit lecithine om het ascorbinezuur te omhullen. Dit kan de opname in cellen verbeteren. Volgens de ontwikkelaars lijkt het effect op dat van intraveneuze vitamine C. CureSupport heeft een liposomale vitamine C ontwikkeld die snel in het bloed komt, direct naar de cellen gaat en in studies een drie keer hogere bloedwaarde geeft.
Ascorbylpalmitaat
Ascorbylpalmitaat bestaat uit een ascorbinezuurmolecuul en een palmitinezuurmolecuul. Het is zowel water- als vetoplosbaar en wordt gebruikt als antioxidant in conserven en in cosmetica zoals crèmes. Deze vorm kan makkelijker de bloed-hersenbarrière passeren.
PureWay-C®

PureWay-C® is een gepatenteerde vorm van vitamine C met lipidemetabolieten en bioflavonoïden. Wholefood producten die dit ingrediënt gebruiken worden snel en goed opgenomen.
Minder zure vitamine C vormen
Ascorbinezuur is de meest gebruikte en goedkoopste vorm, maar voor veel mensen te zuur. Minder zure alternatieven zijn mineraalascorbaten, waarbij vitamine C is gebonden aan calcium of magnesium, en Ester-C.
Calciumascorbaat
Calciumascorbaat is geschikt voor mensen die ascorbinezuur niet verdragen. Het heeft een neutrale pH en veroorzaakt nauwelijks maag-darmklachten. Bij hogere innames is een gebufferde vorm vaak prettig.
Magnesiumascorbaat
Magnesiumascorbaat levert vitamine C en magnesium. Het heeft een neutrale pH en is geschikt voor mensen die zure vitamine C minder goed verdragen.
Natriumascorbaat
Natriumascorbaat is een andere gebufferde vorm. Ziekenhuizen dienen deze vorm vaak intraveneus toe.
Ester-c

Ester-C wordt gezien als de derde generatie vitamine C. Het combineert eigenschappen van ascorbinezuur en calciumascorbaat.
Na opname wordt vitamine C omgezet. Een van de belangrijkste metabolieten is threonzuur. Bij Ester-C is calciumascorbaat al deels geoxideerd, waardoor threonzuur al aanwezig is.
Threonzuur en andere metabolieten ondersteunen de opname en benutting van vitamine C. Threonzuur kan opgeslagen vitamine C vrijmaken zodat het beschikbaar wordt voor processen in het lichaam. Ester-C bestaat uit een complex van calciumascorbaat met natuurlijke metabolieten van vitamine C.
Anderen bekijken ook:
Bijgewerkt op: 3 december 2025