Smeets & Graas logo

Thorne Verified: Vegan

Thorne Verified: Vegan

Thorne Verified: Vegan

Veel merken hebben een uitgebreid assortiment producten die vegan zijn. Thorne heeft er maar een tiental. Hoe zit dat?

Zelfs geen verborgen dierlijke producten in Thorne vegan-verified supplementen

Als een grondstof op het eerste gezicht niet afkomstig lijkt te zijn van een dierlijke bron, gaat Thorne er niet zomaar vanuit dat dit ook zo is. Want zelfs als een gereed nutriënt geen duidelijk dierlijke ingrediënten bevat, kan er tijdens het proces ergens een niet-veganistisch ingrediënt gebruikt zijn. Wanneer dat het geval is, krijgt het product geen vegan-verified kenmerk.

Een product krijgt dit kenmerk pas wanneer bij de leveranciers van alle ingrediënten (werkzame stoffen en hulpstoffen) bevestigd is dat ze daadwerkelijk veganistisch zijn krijgt dat product het vegan-verified kenmerk. Dit strenge keurings- en selectieproces is de reden dat Thorne op dit moment (augustus 2022) slechts een beperkt aantal producten als vegan aanmerkt.

Thorne is het vegan-verificatie proces begonnen met een handjevol producten die vooral populair zijn bij veganisten, omdat die voedingstekorten opvullen die kunnen optreden bij het volgen van een veganistisch dieet.

Thorne Verified Vegan

Thorne-producten met het vegan-verified kenmerk

Thorne is van plan om het vegan-verified portfolio in de toekomst uit te breiden. Wanneer een Thorne product niet het vegan-verified kenmerk heeft, betekent dit overigens niet automatisch dat het niet-veganistisch zou zijn. Het betekent alleen dat het hele verificatie proces nog niet is doorlopen.

Voor een product dat niet op de vegan-verified lijst staat, kunnen de volgende richtlijnen gevolgd worden om tot een weloverwogen productkeuze te komen:

Producten die sowieso niet veganistisch zijn

Er zijn in het assortiment van Thorne zes categorieën niet-veganistische voedingssupplementen:

1. Producten met een specifiek niet-veganistisch actief ingrediënt:

 • Producten die dat wei-proteïne bevatten (wei-proteïne is een zuivelproduct)
 • Producten die visolie bevatten (LET OP: de DHA in VeganPro Complex Chocolate is afkomstig van algen, niet van vis)

2. Producten die klierextracten van runderen, varkensenzymen of ossengal bevatten:

 • Producten die bijnierextract bevatten, zoals Adrenal Cortex en Cortrex
 • Spijsverteringsenzymen - elk product dat pepsine, pancreatine of ossengal bevat

3. Producten die vitamine D3 bevatten afkomstig van cholesterol (van lanoline van schapenwol).

De meeste Thorne-producten bevatten vitamine D3 afgeleid van lanoline van schapenwol, behalve VeganPro Complex en Effusio's Immune Defense + (die veganistische vitamine D3 uit algen bevatten).

4. Aminozuurproducten afkomstig van keratine.

  Dit betreft de meeste producten die de volgende aminozuren bevatten (hetzij als enkelvoudige producten of als samengestelde producten):

 • L-tyrosine, N-acetylcysteïne (NAC) en leucine
 • Met betrekking tot leucine moet worden opgemerkt dat leucine ook kan voorkomen als hulpstof in "Overige ingrediënten", waarmee het product als niet veganistisch wordt geclassificeerd.
 • Let op: Thorne's VeganPro Complex en Amino Complex vallen niet in deze categorie: die bevatten van nature voorkomende aminozuren, afkomstig van veganistische eiwitbronnen (inclusief L-tyrosine, NAC en leucine)

5. Het product zit in een softgel van gelatine/glycerine afkomstig van rundergelatine

6. Overige producten met ingrediënten van dierlijke oorsprong:

 • • Producten die glucosaminesulfaat bevatten afkomstig van schaaldieren. Echter het glucosaminezout in folaat-bevattende producten is afkomstig van veganistische bron
 • Producten die chondroïtinesulfaat bevatten dat is afgeleid van runderkraakbeen
 • Producten die afgeleide zijn van een niet-veganistisch fermentatieproces - bijvoorbeeld PharmaGABA

Veelgebruikte niet-veganistische ingrediënten in de supplementenbranche

Stearaten

Stearaten (meestal aangeduid als stearinezuur of magnesiumstearaat) zijn hulpstoffen die vaak worden gebruikt in de supplementenindustrie. Het zijn vetzuren die als “smeermiddel” gebruikt worden tijdens het tabletterings- of capsuleringsproces, waardoor de actieve ingrediënten soepeler kunnen doorstromen en meer materiaal in de tablet of capsule kan worden verpakt. Hoewel veel bedrijven stearaten op plantaardige basis gebruiken, gebruiken sommige stearaten op dierlijke basis.

Omdat stearaten de opname van voedingsstoffen in het lichaam kunnen remmen, gebruikt Thorne geen stearaten in welke vorm dan ook (veganistisch of dierlijk).

Lactose

Lactose: producten kunnen verborgen bronnen van zuivel bevatten, met name in de vorm van lactose, een suiker die voorkomt in melk (zowel koemelk als andere melk). Lactose kan worden gebruikt als verdunningsmiddel in supplementen en wordt vaak niet vermeld op het etiket als het in de grondstof is verwerkt voordat de fabrikant het heeft ingekocht. Vitamine D is een grondstof die door de grondstofleverancier vaak wordt verdund met lactose. Lactose is niet alleen ongeschikt voor veganisten, het kan ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken voor een persoon die lactose-intolerant is.

Bij Thorne wordt elke grondstof terug naar de leverancier getraceerd die de aan- of afwezigheid van allergenen, inclusief melk, moet verifiëren. Thorne maakt geen producten die verborgen lactose bevatten.

Veelgestelde vragen over de veganistische producten van Thorne

Is Thorne van plan om in de toekomst meer producten als vegan te verifiëren?

Ja. Hoewel het verifiëren en tracken van elk ingrediënt in een product een tijdrovend proces is, werkt Thorne momenteel aan het verifiëren van meer producten als 100 procent veganistisch.

Heeft Thorne een veganistisch omega-3-product?

Op dit moment heeft Thorne geen op zichzelf staand veganistisch omega-3-product; echter VeganPro Complex bevat veganistische DHA uit algen.

Is het waar dat de meeste vitamine D3 meestal niet veganistisch is?

Ja, dat komt omdat veel van de vitamine D3 op de markt is gemaakt van cholesterol dat wordt gewonnen uit de lanoline van schapenwol. Thorne heeft echter twee veganistische producten die momenteel veganistische vitamine D3 uit algen bevatten - VeganPro Complex en Effusio's Immune Defense+ (binnenkort leverbaar.

Wat zijn de bronnen van de aminozuren in Amino Complex?

Alle aminozuren in Amino Complex zijn synthetisch of natuurlijk afgeleid en alle bronnen zijn veganistisch.

Veganistische diëten bevatten meestal weinig vitamine B12. Wat stelt Thorne voor?

De enige betrouwbare bronnen van vitamine B12 in een veganistisch dieet zijn voedingsmiddelen verrijkt met vitamine B12 of een voedingssupplement. Thorne's B-Complex #12 is veganistisch geverifieerd, bevat alle B-vitamines plus choline en bevat meer vitamine B12 (600 mcg per capsule) dan onze andere B-complex multi's.