Soorten Vitamine K: Informatie en Werking

Soorten Vitamine K: Informatie en Werking
Soorten Vitamine K: Informatie en Werking

Kunnen je botten en bloedvaten wel een steuntje gebruiken? Of heb je een wat te trage bloedstolling? Dan zou vitamine K wel eens een geschikt voedingssupplement voor je kunnen zijn. Maar moet je dan gaan voor vitamine K1 of K2, of een combinatie van die twee? In deze blog vertellen we je over de verschillende vitamines K en wat de functies ervan zijn.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is eigenlijk een soort alleskunner: je haalt hem uit je eten, maar hij wordt ook aangemaakt in je eigen dikke darm. De vitamine speelt een rol bij een goede werking van je bloedvaten, het behoud van sterke botten én een goede bloedstolling. Dus heb je last van een tragere bloedstolling, bijvoorbeeld door langdurig antibiotica gebruik, dan zou vitamine K daarbij kunnen helpen.

Verschillen vitamine K

Als je een supplement met vitamine K slikt, is de kans groot dat je op de verpakking ziet dat er twee soorten vitamine K in zitten: vitamine K1 en K2. Hoewel die beide soorten dezelfde werking hebben, zijn er wel een paar verschillen tussen K1 en K2.

Vitamine K1

Vitamine K1 (ook wel fylochinon genoemd), haal je uit je eten. Het zit in onder andere groene bladgroenten, plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood.

Vitamine K2

Vitamine K2 (ook wel menachinon genoemd) wordt aangemaakt door de bacteriën in de dikke darm. Kleine hoeveelheden K2 komen ook voor in kaas, eigeel en lever. K2 is actiever en effectiever in het lichaam dan K1.

Vitamine K2 bestaat zelf ook weer uit meerde subtypes, met ieder een eigen moleculaire structuur. Dit komt doordat de bacteriën in je dikke darm een bepaalde tak van het molecuul langer kunnen maken. Twee specifieke vormen die je in voedingssupplementen tegenkomt, zijn MK-4 en MK-7.

Vitamine K voor baby’s

Baby’s krijgen na de geboorte eigenlijk altijd extra vitamine K toegediend. Ze hebben dit nodig, omdat ze tijdens de zwangerschap meestal te weinig vitamine K ontvangen van de moeder. Door de relatief lage inname van vitamine K met onze westerse voeding, is de hoeveelheid die uiteindelijk terecht komt bij de baby te laag.

En zelf kunnen ze het nog niet aanmaken, omdat ze nog geen darmflora hebben. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben zelfs de eerst twaalf weken na de geboorte nog extra vitamine K nodig. Krijgt de zuigeling flesvoeding, dan hoeft dat niet. In flesvoeding is namelijk altijd voldoende vitamine K toegevoegd.

Een tekort aan vitamine K is vooral gevaarlijk als de baby een bloeding krijgt. Het bloed stolt dan mogelijk niet snel genoeg, waardoor de bloeding te groot kan worden.

Voedingssupplementen met vitamine K

Baby’s krijgen vitamine K meestal toegediend in de vorm van druppels, volwassenen slikken doorgaans capsules. Slik je de capsule bij een maaltijd met voldoende olie/vet, dan wordt de vitamine K beter opgenomen.

In voedingssupplementen kan vitamine K1 of K2 zitten, of een combinatie van die twee. Dit staat vanzelfsprekend aangegeven op het etiket.

Mensen die warfarine, heparine, coumarine antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen als er meer dan 50 microgram vitamine K in het supplement zit. Er kan dan namelijk een ongewenste wisselwerking tussen de middelen optreden. Ga daarom eerst langs bij de huisarts, als je dit soort medicijnen slikt.