Wat is Ashwagandha?

Wat is Ashwagandha?
Wat is Ashwagandha?

Voor de ayurvedische geneeskunde hoef je al lang niet meer naar India af te reizen. Je koopt de meeste ayurvedische kruiden en planten tegenwoordig net zo gemakkelijk in Westerse winkels en webshops. Eén van de populairste ayurvedische kruiden is ashwagandha. In deze blog lees je meer over de werking van ashwagandha en de voordelen van het gebruik van ashwagandha.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een lange plant met paarse of groene bloemen en een rode vrucht. De plant groeit in India, maar ook in andere delen van Zuidoost-Azië, Afrika en het Middellandse Zeegebied. Hij kan daar in het wild bloeien, of hij wordt verbouwd op boerderijen. Een andere noemer voor ashwagandha is Indiase ginseng en de wetenschappelijke naam is Withania somnifera. De wortels en bladeren van de ashwagandha plant worden al duizenden jaren gebruikt in de ayurvedische geneeskunde. Sinds een paar jaar wint ashwagandha snel aan populariteit in het Westen. Er wordt op dit moment veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar werking van het kruid.

Werking ashwagandha

Het is natuurlijk niet zomaar, dat ashwagandha al duizenden jaren wordt ingezet als ayurvedisch medicijn. We vertellen je wat meer over de werking van ashwagandha. De belangrijkste actieve stof in de plant is withanolide. Die stof behoort dan weer tot de groep van flavonoïden. Flavonoïden zitten ook in fruit, groenten, zaden, noten en andere geneeskrachtige kruiden.

Voordelen ashwagandha

Het gebruik van ashwagandha heeft een speciale eigenschap, het is namelijk een adaptogeen. Adaptogene kruiden helpen je in stressvolle situaties. Ze vergroten je aanpassingsvermogen op dat soort momenten. Ga je op reis en ben je zenuwachtig voor de vlucht, of voor de aankomst op je bestemming? Een capsule met ashwagandha kan ervoor zorgen dat je in een stabielere gemoedstoestand terecht komt. Lichaam en geest worden als het ware met elkaar in balans gebracht. Bovendien kan het kruid je meer energie geven. Een ander groot voordeel van ashwagandha is dat het bijdraagt aan een normale werking van het hart.

Waar je op moet letten als je ashwagandha koopt

Als je ashwagandha koopt, is het belangrijk op twee dingen te letten. We raden je aan om een extract te kiezen met een hoge concentratie withanoliden en de andere werkzame stof oligosacchariden. Daarnaast adviseren je een extract met een lage concentratie withaferina A. Withaferine A is een stof uit de bladeren van de ashwagandha plant. Hoewel het onderdeel is van de familie van withanoliden, heeft geen positieve werking op het menselijk lichaam. De effectiviteit van het ashwagandha supplement wordt er juist door verminderd en de kans op bijverschijnselen vergroot. Wanneer je kiest voor een breed spectrum kruidenextract zit het meestal goed met de hoeveelheid werkzame stoffen. Twee voorbeelden van dit soort extracten zijn KSM-66 van Jarrow Formulas en Sensoril.

Hoe gebruik je ashwagandha?

Ashwagandha koop je doorgaans in capsulevorm. Je kunt de capsules het beste één of tweemaal daags (afhankelijk van de dosering) nemen tijdens de maaltijd. Doordat je de capsule tijdens het eten slikt, worden de werkzame stoffen beter opgenomen door je lichaam. De capsules zijn meestal ook geschikt voor veganisten. Je kunt het ashwagandha extract gerust gebruiken in combinatie met andere voedingssupplementen, zoals bijvoorbeeld visolie of curcumine.