Wat is Pycnogenol en waar komt het vandaan?

Wat is Pycnogenol en waar komt het vandaan?
Wat is Pycnogenol en waar komt het vandaan?

Pycnogenol® is een complex en veelzijdig voedingssupplement op basis van het extract van de bast van de “Pinus Maritima”, een pijnboomsoort die uitsluitend in een uitgestrekt bosgebied aan de zuidwestkust van Frankrijk voorkomt.

Alleen van een boom van minstens 30 jaar oud kan geoogst worden. Aan Pycnogenol® is het predikaat “Kosjer” verleend onder supervisie van het Orthodox Rabbinaat KOF-K. Eveneens is aan Pycnogenol® het certificaat “Halal Correct” toegekend.

Wat maakt Pycnogenol zo bijzonder?

De pijnbomen in les Landes de Gascogne zijn niet onderhevig aan seizoensinvloeden zoals de meeste andere gewassen. Het eindproduct Pycnogenol®, een extract, heeft daardoor een constante kwaliteit. De bast van deze specifieke boomsoort bevat een hoge concentratie van actieve bioflavonoïden, die ook aanwezig zijn in vers fruit en groenten, maar niet in die mate en in deze vaste samenhang. Doordat de bioflavonoï-den in Pycnogenol® zowel in grote als in kleine moleculen voorkomen, worden ze goed door het lichaam opgenomen. In Pycnogenol® heeft moeder natuur een prachtige en krachtige mix gebrouwen van catechine, epicatechine, taxifolin, monomeren, dimeren van catechine en epicatechine, oligomere procyanidinen en fenole fruitzuren zoals ferule zuur en cafeïne zuur.

Wat is er over Pycnogenol bekend?

Pycnogenol® is ontwikkeld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten en kan daarom met een gerust gevoel worden ingenomen. Pycnogenol® wordt gewonnen volgens de 1 GAP- en GMP-standaards. Men gebruikt geen pesticiden of herbiciden tijdens de teelt en bij het volgens een gevalideerd protocol uitgevoerd productieproces worden geen giftige oplosmiddelen toegepast, waardoor Pycnogenol® volledig vrij is van schadelijke stoffen.

Wat zijn vrije radicalen en wat doen ze?

Vrije radicalen zijn radioactief geladen zuurstofmoleculen. Zij ontstaan als gevolg van de chemische processen in ons lichaam en zijn in feite een normaal bijproduct van oxidatie (‘roest’). In kleine hoeveelheden zijn ze nuttig: ze dragen bij aan de aanmaak van prostaglandines. Wanneer er echter te grote aantallen vrije radicalen in het lichaam voorkomen, kunnen deze de fysiologische processen beïnvloeden. Hoe gezond we ook leven, iedere dag staat ons lichaam bloot aan invloeden van buitenaf: sigarettenrook, bestrijdingsmiddelen, uitlaatgassen, schoonmaakmiddelen, smog. Ook stresssituaties, ultraviolette straling (zonlicht), slechte eetgewoonten en onvolwaardige voeding verhogen de productie van vrije radicalen.

Het grote nut van antioxidanten

Evenals er antiroestmiddelen nodig zijn om onze auto voor oxidatie te behoeden, zo zijn er antioxidanten die ons lichaam beschermen. Gelukkig beschikt het lichaam over diverse mechanismen om de verschillende soorten vrije radicalen te neutraliseren en af te voeren: de antioxidanten. Een deel van deze antioxidanten kan het lichaam zelf aanmaken en een ander deel moet uit de voeding gehaald worden. Alleen antioxidanten die door het lichaam zelf uit de voeding worden aangemaakt helpen om de vrije radicalen weg te vangen.

De bast van de Pinus Maritima, een superantioxidant!

Vrije radicalen kunnen in ons lichaam ontstaan o.a. onder invloed van straling (zon, röntgenstraling), maar ook ten gevolge van residuen van bestrijdingsmiddelen en kunstmest die we via het voedsel binnen krijgen, stress en de alom aanwezige luchtverontreiniging. Een paar eenvoudige leefregels kunnen al bijdragen tot het behoud van de gezondheid: eet regelmatig, neem voldoende lichaamsbeweging, rook niet en zorg voor genoeg nachtrust. Er zijn voldoende aanwijzingen dat de Pycnogenol® als antioxidant 100 x krachtiger is dan Vitamine E en Vitamine C. Ook blijken andere antioxidanten zoals Vitamine E en Vitamine C meer invloed te hebben in combinatie met Pycnogenol®. Pycnogenol® zet aan de ene kant de lichaamscellen aan tot het verhogen van het antioxidatieve vermogen en aan de andere kant vangt het de vrije radicalen weg en neutraliseert ze. Dat het gebruik van Pycnogenol® twee merkbare gevolgen heeft maakt Pycnogenol® zo bijzonder!