Smeets & Graas logo

Kruiden versus Vitaminen

Kruiden versus Vitaminen

Kruiden en botanicals hebben binnen de voedingssupplementen een wat aparte positie. Veel andere supplementen, zoals vitaminen, mineralen en aminozuren zijn essentiële voedingsstoffen of lichaamseigen stoffen. Kruiden (en botanicals) zijn dat niet. De inzet van kruiden voor de gezondheid moet worden gezien als een extra: het lichaam kan er zonder maar kan er wel veel baat bij hebben. En zo worden kruiden ook gebruikt in de keuken; eten zonder kruiden kan prima maar met kruiden wordt het lekkerder, mooier en kan eten ook langer houdbaar blijven.

Duizenden jaren ondersteuning van de gezondheid

Kruiden hebben ook een veel langere historie dan bijvoorbeeld vitaminen. De meeste vitaminen zijn amper honderd jaar bekend en worden pas sinds enkele tientallen jaren op grotere schaal gebruikt terwijl de inzet van kruiden voor de gezondheid een rijke traditie van duizenden jaren heeft.

Veel wetenschappelijk onderzoek met kruiden

Het gebruik van kruiden als voedingssupplement is al enkele jaren aan een grote opmars bezig. In vorige decennia overheerste het 'alternatieve kruidenhoekje' imago maar daar is inmiddels geen sprake meer van. Wetenschappers, artsen en onderzoekers hebben zich op kruiden gestort en het aantal onderzoeken dat met bijvoorbeeld Kurkuma, Rhodiola, Ashwagandha of Ginseng wordt gedaan is nauwelijks meer bij te houden.

Groot verschil in effectiviteit tussen merken

Ook fabrikanten zijn kruiden veel serieuzer gaan nemen. Inmiddels is wel duidelijk dat kruiden in hun standaardvorm door ons lichaam vaak slecht worden opgenomen en dan dus ook maar matig effectief zijn. Door ontwikkeling van speciale extracten en door kruiden te koppelen aan vetachtige stoffen kan die opneembaarheid tientallen malen worden vergroot.

Kwaliteitscontroles

Ook kwaliteit is steeds meer een issue geworden. Door lucht-, grond- en watervervuiling en door ondeskundige productie kunnen ongewenste stoffen in de kruiden terechtkomen. Kwaliteitsmerken nemen dit probleem serieus en stellen stringente eisen aan grondstof leveranciers en doen ook zelf uitgebreide kwaliteitscontroles.

Smeets & Graas Assortiment

Ook bij Smeets & Graas nemen kruiden inmiddels een prominente plaats in het assortiment in. U kunt bij ons kiezen uit honderden kruidenproducten en van veel specifieke kruiden hebben we diverse varianten. En ook bij Smeets & Graas staan opneembaarheid en kwaliteit voorop. U vindt bij ons uitsluitend betrouwbare merken en in onze adviezen is opneembaarheid en effectiviteit altijd het uitgangspunt.