Smeets & Graas logo

Consumentenbond gaat voorbij aan Voedselconsumptie Metingen RIVM

Consumentenbond gaat voorbij aan Voedselconsumptie Metingen RIVM

In het artikel ‘Betere weerstand uit een potje?’ in de consumentengids van oktober bericht de Consumentenbond onvolledig, door te schrijven dat tekorten aan vitaminen en mineralen bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Zij gaat voorbij aan de praktijk zoals blijkt uit voedselconsumptiepeilingen.

De Nederlandse Voedselconsumptiepeilingen laten namelijk zien dat een zeer grote groep mensen de aanbeveling niet haalt van 2 ons groenten, 2 stuks fruit en 2 keer per week vis. Slechts 1% tot 14% van de bevolking haalt de aanbeveling voor groente (afhankelijk van de leeftijdsgroep)1. En maar 3% tot 26% van de bevolking haalt de aanbeveling voor fruit1. Onduidelijk is of dit feit op zich leidt tot gezondheidsnadelen. Wel is duidelijk dat de voeding van een deel van de bevolking minder vitamine A, B1, C en E en magnesium, kalium en zink bevat dan wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad of andere autoriteiten1.

De Consumentenbond schrijft dat tekorten bij de meeste mensen zeldzaam zijn. Ze geven wel aan dat bepaalde doelgroepen extra vitamine D en foliumzuur kunnen gebruiken, maar gaan voorbij aan de andere vastgestelde tekorten in de voeding van veel mensen, ten opzichte van de aanbevelingen. Ze houdt geen rekening met de uitkomsten van de voedselconsumptiepeiling over wat mensen daadwerkelijk binnen krijgen.

Natuurlijk is een beter voedingspatroon een eerste aangewezen verbeterpunt. Wanneer mensen de aanbeveling niet halen kan een voedingssupplement wel degelijk een waardevolle aanvulling zijn.

Door tekorten in de voeding te negeren informeert de Consumentenbond onvolledig. En dat terwijl goede voeding aangevuld met de juiste voedingssupplementen juist gezondheidswinst en kostenbesparingen in de gezondheidszorg kunnen opleveren.

Meer Weten?

Meer weten over voedingssupplementen? In onze nieuwsbrief lichten wij op gezette tijden een onderwerp uit.