Smeets & Graas logo
  • Home
  • >
  • Blog
  • >
  • Wat is Boswellia en wat zijn de Voordelen?
  • >

Wat is Boswellia en wat zijn de Voordelen?

Wat is Boswellia en wat zijn de Voordelen?
Wat is Boswellia en wat zijn de Voordelen?

De hars van een eeuwenoude wierookboom helpt de gewrichten en luchtwegen. Dit klinkt als een sprookje, maar toch is het realiteit. We hebben het hier over het voedingssupplement boswellia, een extract van de wierookboom. Het wierookextract wordt al 3000 jaar gebruikt in de ayurvedische geneeskunst. In deze blog leggen we je uit wat boswellia is. En we vertellen je over de werking en de voordelen van boswellia.

Wat is Boswellia?

De boswellia is een klein boompje waaruit wierook wordt gewonnen. De bomen groeien in het noorden van India, delen van Afrika en enkele Arabische landen. Op het moment dat de boswelliaboom een jaar of vier oud is, kan de schors worden ingesneden. Uit die sneetjes in de papierachtige schors druppelt witte, vloeibare hars. De druppels kristalliseren tot goudbruine harskorrels. Die korrels vormen de meeste pure en zuivere wierrook die er bestaat. Vroeger was er een levendige handel in, vooral in de Arabische wierook. Het was zo kostbaar als goud! In de Indiase ayurvedische geneeskunde speelt boswellia om gezondheidsredenen al duizenden jaren een grote rol.

Werking Boswellia

Maar hoe werkt boswellia? Om dat uit te leggen, vertellen we je eerst wat leukotriënen zijn. Deze vetachtige stoffen in je lichaam spelen een rol in de gezondheid van de gewrichten, bloedvaten en luchtwegen. Boswellia vermindert een te grote aanmaak van deze stof, die het lichaam wel nodig heeft, maar slechts in beperkte mate.

Voordelen Boswellia

Het gebruik van boswellia, als aanvulling op je gezonde dieet, heeft een aantal voordelen. Het draagt namelijk bij aan een normale werking van de gewrichten. Daarnaast kan het gebruik van boswellia een positief effect hebben op je luchtwegen. Ten slotte helpt het harsextract bij een normale werking van hart en bloedvaten.

Hoe gebruik je Boswellia?

Ben je van plan om boswellia te gaan gebruiken? We geven je een aantal tips voor het beste gebruik. Meestal gebruik je boswellia in de vorm van capsules. Je kunt de capsules het beste innemen bij de maaltijd. Een normale dagdosering ligt zo tussen de 900 mg en de 1200 mg. Neem je een boswellia capsule, dan is het handig om dit tegelijk te doen met wat olie, bijvoorbeeld visolie. Door de combinatie van de capsule en de olie, wordt de werkzame stof veel beter opgenomen door je lichaam. Zo kan de boswellia snel aan het werk. Visolie is zelf trouwens ook nog eens rijk aan omega-3 vetzuren die een positief effect op je gezondheid kunnen hebben. Je slaat zo dus meteen twee vliegen in één klap.

Heeft Boswellia Bijwerkingen?

Het is bij boswellia belangrijk om rekening te houden met eventuele bijwerkingen. Het extract kan namelijk wat zwaar op de maag vallen. Wanneer je een wat gevoelige maag hebt, kun je last krijgen van maagklachten, winderigheid en diarree. Gebruik je ook andere medicijnen? Dan is het raadzaam je arts in te lichten op het moment dat je boswellia gaat slikken.