Toegevoegd aan je winkelmandje

Visolie en Krill olie: wat zijn de verschillen? maart 2017

Visolie en Krill olie: wat zijn de verschillen?

Visolie en Krill olie: wat zijn de verschillen?

Visolie en krill olie: ze zitten allebei vol omega-3 vetzuren. Maar waar visolie al sinds mensenheugenis wordt gebruikt, is krill olie een nieuwer product op de markt. Dit roept de vraag op: wat zijn de verschillen tussen visolie en krill olie? In deze blog gaan we in op de grootste verschillen tussen deze twee voedingssupplementen.

Wat is Visolie?

Visolie is rijk aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Die vetzuren zijn goed voor de werking van je gewrichten, hart en bloedvaten en hersenen. EPA en DHA krijg je binnen door vette vis te eten. Tegenwoordig eten mensen veel minder vette vis en krijgen daardoor vaak te weinig EPA en DHA binnen. Visolie vult dit tekort aan. De visolie wordt gewonnen uit vette vissen zoals ansjovis, haring en sardientjes. Wanneer je visolie capsules of vloeibare visolie koopt, zie je dat er vaak vitamine E aan is toegevoegd. Hierdoor oxideren de kwetsbare vetzuren niet.

Wat is Krill olie?

Krill olie wordt gewonnen uit – de naam zegt het al – krill. Dit zijn garnaalachtige zeediertjes die zich voeden met omega-3-rijke plankton en algen. Krill zit hierdoor boordevol EPA en DHA. Daarnaast bevatten de half-doorzichtige zeediertjes astaxanthine. Astaxanthine is de carotenoïde die de oranje- of roze-achtige kleur geeft aan bijvoorbeeld zalm, kreeft en garnalen. Maar het werkt ook als een antioxidant. Krill olie bevat omega-3 vetzuren in de vorm van fosfolipiden. Dit zijn de vetachtige moleculen waaruit de wanden van lichaamscellen zijn opgebouwd. Door deze fosfolipide-vorm zijn de EPA en DHA uit krill nog beter opneembaar door het menselijk lichaam. Interessant weetje: krill is een heel belangrijke voedingsbron voor veel vissen. Die hebben hun hoge gehalte aan omega-3 vetzuren dus voornamelijk aan krill te danken.

De Verschillen

Visolie en krill olie hebben met elkaar gemeen dat ze rijk zijn aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Maar waarin verschillen de oliën van elkaar?

Binding

Terwijl de vetzuren EPA en DHA in krill olie aanwezig zijn in de vorm van fosfolipiden, is dit bij visolie in de vorm van triglyceriden (vetten in het bloed). Dit verschil zorgt ervoor dat de vetzuren net op een andere manier door het lichaam worden opgenomen. In de praktijk is dit vooral te merken doordat krill olie een minder heftige nasmaak van vis oplevert.

Duurzaamheid

Wat is duurzamer: visolie of krill olie? Van visolie supplementen is bekend dat het verantwoordelijk is voor slechts ongeveer 1% van de wereldwijde visvangst. Ter vergelijking: 60% gaat naar directe visconsumptie en 39% naar voer voor veeteelt en kweekvis.

Krill wordt gevangen in Antarctica, onder controle van de Commision for the Conservation of the Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR). De speciaal ontwikkelde vangstmethode voor krill voorkomt onnodige bijvangst. Een nadeel van krill olie is dat het diertje vooral leeft rondom de ijskappen van Antarctica. Doordat die ijskappen smelten, verkleint het eet- en leefgebied van de krill en komt de populatie onder druk te staan.

Prijs

Als je visolie of krill olie koopt is het belangrijk om te letten op het gehalte EPA en DHA. Krill olie is doorgaans veel duurder per eenheid EPA en DHA dan visolie. Daar staat echter tegenover dat het het belangrijke astaxanthine bevat.

Conclusie

Ben je op zoek naar een voedingssupplement dat rijk is aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA? Dan zijn zowel visolie als krill olie geschikte producten voor jou. In krill olie zit naast EPA en DHA dus ook nog de antioxidant astaxanthine. Wat een groot voordeel is tegenover visolie. De andere verschillen tussen de twee oliën hebben te maken met de vorm, duurzaamheid en de prijs. Het is afhankelijk van je eigen behoefte en persoonlijke voorkeur welke olie het meest geschikt voor je is.