Smeets & Graas logo

Assortimentsbericht mei 2021

Assortimentsbericht mei 2021

Assortimentsbericht mei 2021

De afgelopen maanden zijn er bovengemiddeld veel assortimentswijzigingen geweest en meestal komen die wijzigingen er op neer dat producten uit het assortiment gaan. Ook zijn veel producten vaak wat langere tijd niet leverbaar.

In dit artikel willen we wat uitleggen over de achterliggende redenen hiervan.

Er zijn een aantal belangrijke oorzaken:

- De Corona-crisis

De Corona-crisis heeft voor een scala aan ontwikkelingen en problemen gezorgd in de voedingssupplementenbranche. De branche is zeer wereldwijd georiënteerd en logistiek uiterst complex (grondstoffen en verpakkingen komen overal vandaan, bekende merken zitten veelal in de VS) en dan kunnen allerlei transportbeperkingen vertragende gevolgen hebben.

Verder is de vraag naar een aantal producten sterk gestegen wat zeker op de wat langere termijn voor voorraadproblemen heeft gezorgd. Van sommige producten en grondstoffen is de productie eenvoudig op te schalen, voor bijvoorbeeld speciale kruiden is dat veel moeilijker. En wanneer er wel genoeg grondstoffen zijn kan een tekort aan verpakkingen voor problemen zorgen.

Fabrikanten met een omvangrijk assortiment (Solgar, Viridian, Jarrow) zien zich gedwongen om het assortiment in te krimpen om zo de logistiek beter te kunnen beheersen en te focussen op goed lopende producten. Een gevolg is dus wel dat niche-producten verdwijnen.

- De Brexit

De Brexit treft vooral Viridian. Handelsverkeer van en naar de UK is buitengewoon complex geworden, vergt veel administratieve handelingen en er zijn vertragingen bij grensverkeer. De Nederlandse distributeur (Solgar Vitamins) heeft er voor gekozen het assortiment van Viridian kleiner te maken en het daardoor beter hanteerbaar te maken.

- Bedrijfsfusies en overnames

Dit speelt momenteel primair bij Jarrow Formulas. Jarrow is eind 2020 in zee gegaan met een grote investeerder en dat heeft tot een aantal beleidswijzigingen geleid. De meeste daarvan zijn gericht op de Amerikaanse markt en daarvan zullen u en wij niets merken. Maar wat we wel duidelijk zullen merken is dat het assortiment sterk wordt ingekrompen. Jarrow zegt dit te doen om zich beter te kunnen focussen op de overgebleven circa 200 producten. Van die 200 producten kunnen wij er maximaal 125 verkopen. De rest is door te hoge doseringen of bepaalde ingrediënten niet toegestaan voor verkoop in de EU.

Op de website geven we duidelijk aan welke producten uit het assortiment gaan, hoeveel voorraad er eventueel nog is en als er een goed vervangend product is verwijzen we u daarnaar.

Mocht u over het bovenstaande vragen hebben of problemen hebben met het vinden van een alternatief product, neemt u dan vooral contact met ons op.